Poate nu este chiar prima noapte cu o ploaie de vara asa frumoasa dar este prima pe care o percep eu. Am tot asteptat o astfel de noapte, linistitoare pe cat de agitata este in aparenta si, din fericire, a avut efectul scontat: m-a scos din amorteala in care am cazut cu ceva timp in urma.

Am facut in aceasta seara, la inspiratia vremii de afara, o retrospectiva a unor momente din ultimii 35 de ani. Poate si faptul ca ascult Faith No More m-a influentat.

V-am povestit vreodata despre cat de puternica este memoria asociativa?
Cand eram copil / adolescent aveam un obicei: indiferent ce faceam intr-o zi, seara aveam un ritual special: derulam in fata ochilor filmul acelei zile in timp ce ascultam diverse melodii. Melodiile erau alese in functie de perioada in care eram, a fost perioada Depeche Mode, perioada Faith No More, perioada Iron Maiden & Judas Priest, perioada Metallica & Slayer, perioada Sepultura si multe altele … fiecare marcand o etapa a vietii mele din acele timpuri.

Acum, cand stau si ascult melodii din acea perioada, amintirile prind viata si incep sa vad in fata ochilor momente de acum 10 – 15 – 20 – 25 de ani. Nu toate amintirile sunt placute, unele chiar ma intristeaza dar totusi ma bucur ca pot sa-mi aduc aminte. Si, mai important decat orice, ma bucur ca am descoperit acest truc atat de devreme incat sa-mi pot aduce aminte acum de cei care nu imi mai sunt aproape de foarte mult timp.

Amintindu-mi o serie de momente petrecute alaturi de parintii mei in urma cu foarte multi ani – ei nu imi mai aproape, fizic, de 24, respectiv 17 ani – ma bucura enorm, indiferent de ce imi aduc aminte.

Citeam zilele trecute gandurile unui om pe care il apreciez foarte mult despre o pierdere pe care a suferit-o in urma cu un an si ma gandeam sa-i spun ca amintire pe care le are sunt un bun de mare pret si ca trebuie sa faca orice ca acestea sa ramana vii in memoria lui. Mi-a fost greu sa ii scriu atunci, sper ca acum sa nu fie prea tarziu.

Revenind la ziua de azi vreau sa va spun ca ma voi reapuca sa scriu, s-au adunat atat de multe lucruri nespuse, atat profesionale cat si personale si este timpul sa le astern pe hartie.

Dupa fiecare ploaie de vara iese soarele!

2 comments
 • Catalin
  Posted on 14 mai 2013 at 6:42

  Multumesc mult, Daniel.
  Asa este, raman amintirile.
  Dar tot as fi vrut sa fie mai multe, amintiri de la 40 de ani, de la 50 de ani…
  Multumesc

  Reply
  • Daniel Buca
   Posted on 14 mai 2013 at 6:48

   Dupa o lunga perioada de timp in care am incercat sa compensez intr-un fel lipsa pe care o simteam am descoperit ca putem genera noi amintiri, doar pentru noi. Momente care ne-am fi dorit sa existe, reactii imaginate ale celor care ne lipsesc la lucruri care chiar s-au intamplat …
   Ei traiesc in continuare prin noi, intr-un fel sau altul.

   Reply

Leave a comment