Un sfat pe care, probabil, l-ati mai auzit de 1000 de ori pana acum: o idee nu are nicio valoare daca nu este transformata in realitate.

In fiecare an am 2-3 momente in care trec pe hartie proiecte pe care as vrea sa le fac. Din toate aceste proiecte aleg unul si ma apuc sa lucrez. Nu toate vad lumina zilei, nu toate sunt terminate, sunt unele pentru care nici nu am scris vreo linie de cod.

Dar, in acelasi timp, sunt si proiecte care au mers bine, unele care au mers (si inca merg) chiar foarte bine.

Sunt cateva lucruri pe care le-am invatat in ultimii 15 ani despre acest tip de activitate si vreau sa le impartasesc si cu voi.

1. Feeling-ul conteaza mai mult decat orice date

Atunci cand simti ca trebuie sa faci un anumit lucru intr-un anume fel inseamna ca asa trebuie sa fie. Nu conteaza ce spune matematica ci conteaza feeling-ul. Cate lucruri s-ar mai fi facut daca intotdeauna oamenii s-ar fi cramponat de proiectii negative si previzionari neatractive.

2. Fail fast, fail early chiar functioneaza

Cand te apuci de un proiect bazandu-te pe feeling sunt sanse 50/50 sa fie un fail, din 1000 de cauze, multe din ele neputandu-le controla.
Cu toate ca senzatia de fail nu este placuta este bine sa o accepti si toata experienta sa se transforme intr-o lectie importanta pentru proiectele urmatoare.

Este mai bine sa fail decat sa nu transformi o idee in realitate din teama.

3. Ocupa-te de un singur proiect

Daca te vei apuca de mai multe proiecte in acelasi timp, sansele ca outcome-ul sa fie negativ nu mai sunt 50/50, fail-ul devine cam singura optiune posibila.

Mai multe proiecte in acelasi timp inseamna defocusare, demotivare rapida, resurse consumate ineficient.

4. Nu abandona la prima poticneala

Prima poticneala nu inseamna, neaparat, fail.
Asa cum bine spunea Andrei in articolul „De ce oamenii inteligenti esueaza si prostii reusesc in viata„, oamenii inteligenti au tendinta sa abandoneze la prima poticneala pentru ca stiu ca oricand au si alte alternative, au si alte idei, la fiecare drum inchis se mai deschid 100.

———–

Sunt cateva proiecte pe care le-am avut in plan, candva, si daca as fi stiut tot ce stiu astazi probabil lucrurile ar fi stat altfel.

In 2009 m-am apucat de proiectul eIMM, un set de servicii pentru companiile mici si mijlocii. Primul dintre proiectele cu care am inceput a fost o platforma de bartere si mi-am acordat 6 luni sa demonstrez daca functioneaza sau nu. Al doilea produs pe care il dezvoltam era o platforma de office sharing pt companiile din Romania.

Barter eIMM a fost un proiect destul de promovat (presa, TV) cu un raspuns din piata foarte interesant dar nu a atins niciodata masa critica.
L-am inchis dupa cele 6 luni si am abandonat lucrul la platforma de office sharing.

Fast forward cativa ani mai tarziu: platformele de bartering functioneaza pe .com iar platformele de office space sharing sunt un hit (tot pe .com), vezi de ex. www.pivotdesk.com .

In concluzie, eIMM a fost greseala mea dar am invatat. Trebuia sa ma adaptez la realitatile din .ro si sa reactionez, sa fiu mai agil.

Vezi aici cum arata barter.eimm.ro :Un alt exemplu in care am procedat gresit: Studiorum.

Prin 2008 vroiam sa fac un proiect pentru a aduce un suflu nou in educatie, o platforma de online learning & more. Mi s-a parut atat de mare incat nu il puteam face singur. Am tot cautat un partener strategic si fiind atat de speriat de efortul necesar pentru a pune pe picioare proiectul, am abandonat ideea.

Fast forward cativa ani: avem edX, Coursera & more.

Cateva detalii despre Studiorum:


Leave a comment