Citeam zilele trecute un articol pe Gandul despre Roubini si impresiile lui despre noua criza care poate incepe. Eu cred ca deja a inceput, sper insa sa nu fie prea tarziu pentru a mai putea face ceva.

Roubini, cel care a prevestit si criza din 2008, ne spune acum o poveste pe intelesul tuturor (aproximativ) despre situatia actuala a economiei mondiale. Interesanta este referinta pe care o face la Karl Marx si ideile acestuia, vechi de peste 150 de ani.

Acum 150 de ani Karl Marx ne vorbea (noua, intregii lumi) despre capacitatile extraordinare ale capitalismului; atat capacitatea de impinge societatea spre evolutie dar si despre capacitatea de a se distruge pe sine ca sistem si lumea odata cu el.
Tot Karl Marx ne spunea despre ciclicitatea capitalismului: crestere -> criza -> crestere si despre faptul ca fiecare etapa din acest ciclu aduce cu ea o distantare si mai mare intre clasele sociale.
Perfect adevarat pana aici dar Karl Marx a gresit undeva: a considerat ca, in timp, se va dezvolta acea constiinta a claselor sociale iar aceasta va impinge capitalismul catre o noua etapa a evolutiei sale pe care acesta o denumeste socialism. Unde a gresit Marx? Nu a luat in considerare resursele de care vor dispune clasele superioare in timp si dorinta acestei clase de a nu lasa din mana puterea obtinuta.

Ce stim despre noua criza?

In situatia actuala vorbim de o criza cu mai multe cauze:

  • incapacitatea sistemului financiar mondial de a se stabiliza dupa criza din 2008
  • oarecum legat de primul motiv: incapacitatea guvernelor unor tari importante de a lua masurile necesare pentru repornirea motoarelor economiei
  • supraproductie
  • subconsum

Supraproductia si subconsumul sunt actorii principali ai acestei crize si sunt strict legati de modul in care functioneaza capitalismul.

Capitalismul se bazeaza pe diferenta intre costul de productie si pretul de vanzare al unei marfi. Aceasta diferenta, profitul, asigura stabilitate si crestere atata timp cat este reinvestit iar aceasta reinvestire a profitului este facuta in folosul celui care a generat profitul da si in folosul societatii.

Dupa criza din 2008 capitalistii au actionat in 2 directii:

  1. au micsorat costul de productie prin reducerea veniturilor angajatilor
  2. neputand sa mareasca pretul de vanzare au marit productia

Ambele au contribuit la producerea unui profit mai mare dar acesta nu s-a intors catre societate. Asta este alta problema pe care o vom trata separat 🙂

Ne aflam acum in urmatoarea situatie: omul de rand, muncitorul, are mult mai putini bani, nu mai are economii si nu are incredere in ziua de maine. Clasa de mijloc, micul intreprinzator, este pe cale de disparitie; nu mai are incredere sa investeasca, nu mai are loc, nu mai are resurse.

Un ciclu vicios din care, aparent, nu avem sansa de scapare.
Si asta de ce? Datorita capitalistului care nu si-a achitat datoriile fata de societate.

Sunt multe informatii de digerat asa ca inchei aici aceasta prima parte a articolului 🙂

Leave a comment