Oriunde te-ai uita acum citesti despre criza refugiatilor din Siria. Ba citesti despre cum vor ajunge sirienii pe aici si ne vor lua locurile de munca, ba despre cum vom avea violente in scoli, ba despre alte lucruri groaznice care se vor intampla.

Romanul, asa cum il stim, este, mai nou, expert si in criza refugiatilor si, bineinteles, stie totul despre pericolul islamizarii UE.

Inainte de a discuta despre subiect, hai sa vedem care este situatia reala

Am gasit un filmulet scurt (6 minute) care explica foarte bine situatia refugiatilor.

Acum, ca ati urmarit filmuletul, sper ca intreaga poveste este ceva mai clara.

Prima problema: extremismul la Români

Stiu ca suntem un popor cu multe probleme si lipsuri dar nu ma asteptam la atata ura din partea semenilor mei. Nu ma asteptam la atat de mult xenofobism si la atata inversunare, mai ales din partea unor oameni care au un oarecare nivel de cultura.

In zona tarii in care locuiesc eu (Bucuresti) a umblat intotdeauna legenda ca in Ardeal exista un conflict deschis intre romani si unguri.
La un moment dat in viata, in urma cu cativa ani, a trebuit sa stau o luna in Tg Mures. Nu exista loc mai bun unde sa poti vedea conflictul romano – ungar mai bine (remember 1991).

Mare mi-a fost uimirea atunci cand am vorbit cu localnici, atat romani cat si unguri, si mi-au spus ca toata nebunia cu acest conflict este „ doar o chestie politica„. Am incercat sa-mi dau seama daca este asa sau nu iar concluzia este destul de simpla: nu am simtit ca exista un conflict inter etnic la Tg Mures.

Extrapoland, putem spune ca extremismul si xenofobismul nu sunt o caracteristica a poporului roman. Sau nu erau atunci.
Oare ce s-a intamplat de atunci pana acum?

A doua problema: noi sa putem emigra, ei nu

Cu ce suntem noi diferiti de ei? Nu cred ca sunt diferente fundamentale intre omul simplu din Romania si omul simplu din Siria.
Da, alta religie, alta istorie, alte obiceiuri dar, dincolo de toate acestea, suntem construiti la fel.

Nu prea am avut multe contacte cu lumea araba exceptand, bineinteles, kebabul si vacantele in sudul Turciei dar nu vad ce ne face pe noi mai buni decat ei.

Dincolo de diferenta intre noi si ei, care, in opinia mea, nu exista, este vorba si despre universalitatea drepturilor.
Atata timp cat noi avem pretentia sa circulam liberi prin lume si sa ne putem stabili acolo unde ne este mai bine, atata timp cat respectam legile acelui loc, ce drept avem noi sa le refuzam siriienilor acelasi lucru? Nu este, cumva, cam multa ipocrizie aici?

A treia problema: vin si ne iau locurile de munca

Hai sictir! Sunt atatea lucruri de facut in aceasta tara si atat de putini oameni dispusi sa munceasca incat cred ca un grup de sirieni dornici sa castige niste bani cinstit ar fi bine-venit in aproape orice comuna din Romania.

Va invit sa cititi un material foarte bun despre dorinta de munca din satul romanesc.

Pietre tari
Bine scris articolul, mi-a placut foarte mult 🙂 .

Despre islamizare, violente si raportul etnic

Cred ca va este deja clar ca acestea sunt doar sperietori, keyworduri aruncate in mass media pentru a-i speria pe cei care nu vor sa vada dincolo de ce le spune televizorul.

Despre asta a scris deja Cabral destul de bine, aruncati si acolo o privire.

Cum, mă, sirian?! Se văd trăsăturile de la Buzău din elicopter!!

Da, eu as adopta o familie de refugiati Sirieni

Am ajutat atat de multi oameni in aproape 40 de ani de viata si atat de multi dintre ei au si uitat ca exist incat nu ar fi mare pierdere sa adopt o familie de refugiati, sa-i ajut si apoi sa nu-mi multumeasca niciodata.
Ceva imi spune, insa, ca ei imi vor multumi.

Probabil, sper, ca mai sunt si alte persoane in aceasta tara care gandesc la fel, care cred ca nu este acceptabil sa ne pierdem umanitatea si care sunt dispusi sa ajute. Sper sa nu ma insel.

2 comments
  • Cristian
    Posted on 22 septembrie 2015 at 4:05

    Fi cu bagare de seama cand alegi familia de Sirieni sa nu dai din greseala peste una de Afgani, Nigerieni sau Eritreni (Sireieni reprezinta mai putin de 50% din refugiati). Te sfatuiesc sa nu tratezi cu usurinta nici problemele religioase, daca Europa a scapat de sute de ani de fanatism religios (cruciade, inchizitie etc) islamul inca se hraneste din asta (Sharia nu este doar un keyword), daca tu ai fost invatat ca femeia iti este egal, ei au invatat ca femeia nu are nici un drept ( nu ai vrea sa ai in preajma sotiei si a copilului pe cineva care gandeste asa). Am de mai bine de 20 de ani un tata vitreg original din Siria (crestin ortodox), cunosc si respect Siria, dar in gloata de emigranti vei gasi prea putini Sirieni de calitate.

    Reply

Leave a comment