Am urmarit evolutia situatiei din Grecia din ultimile zile si am fost uimit de numarul de oameni care deja „vedeau”, in detaliu, cum incepe apocalipsa socio-economica in Grecia.

Ma mir cum atatea capete luminate din presa noastra economica nu au putut vedea dincolo de un joc politic foarte bine pus la punct.

Haideti sa ne uitam putin la datoriile externe ale tarilor din Europa (cifre aproximative, sursa):

  • Grecia, despre care vorbeste toata lumea: 360 miliarde
  • Austria: 820 miliarde
  • Belgia: 1287 miliarde
  • Spania: 2306 miliarde
  • Irlanda si Italia: in jur de 2700 miliarde

Dupa cum se vede, nu datoria este problema zilei ci modul (timpul) in care trebuie platita.

Acum haideti sa revenim la jocul grecilor avandu-i in rolurile principale pe Tsipras si Varoufakis.

Grecii au primit o oferta pe care nu o puteau accepta, o oferta care ar fi insemnat ani de suferinta pentru poporul grecu. In timpul negocierilor au fost tratati ca o adunatura de sclavi iar grecii sunt un popor mandru, nu au putut trece peste asta.

Tsipras, Varoufakis & co au creat scenariul referendumului, unealta prin care au putut demonstra EU ca isi asuma inclusiv iesirea din zona euro.
Normal ca nimeni nu si-ar fi dorit asta, nici grecii dar nici nemtii, nu este in interesul nimanui. Iar grecii au stiut asta.

Dupa demonstratia de forta de duminica, asa cum era normal acum ca raportul fortelor este altul, Grecia si EU se intorc la masa tratativelor si, poate, vor obtine o oferta mai buna.

Grecii au avut curajul sa faca tot ce a fost necesar pentru a-si proteja poporul, au fost dispusi sa isi asume riscuri si sa bata cu pumnul in masa. Noi nu!

Leave a comment