Am descoperit de curand magazinul de minuni Robofun.ro si, in acelasi timp, o pasiune pentru robotei, atat pentru construirea lor cat si pentru programarea lor.

Totul a plecat de la o tema pentru 6.00x in care aveam de facut cateva simulari de robotei in Python. Dupa acea tema am descoperit Arduino, apoi Raspberry Pi, apoi am inceput sa citesc despre senzori, motoare, electronica, am trebuit sa-mi aduc aminte tot felul de lucruri despre volti, ohmi, amperi, etc.
A fost frumos si a fost doar inceputul 🙂

Mi s-a parut o lume atat de frumoasa incat trebuie sa impartasesc si cu voi ce am descoperit.

Ce este Arduino?

Arduino este un microcontroller open source, cu un procesor Atmel AVR; poate fi programat folosind un limbaj foarte similar cu C++ si poate interactiona cu o gama larga de componente.

Mai multe detalii: wikipedia
Platforme Arduino disponibile pe la noi: Robofun Arduino

 

Ce este Raspberry Pi

Raspberry Pi este, in esenta, un calculator cu aproape tot ce-ti trebuie. Un procesor la 700Mhz, ultima versiune are 512Mb Ram, stocare pe SD card, video output, usb.
Exista si o distributie de Linux creata special pentru el, Raspbian.

Programarea (inclusiv pentru a lucra cu device-urile ce pot fi conectate – senzori, motoare, etc) se face, preferabil, in Python pentru care gasesti librarii pentru aproape orice.

Exista si pentru Raspberry Pi o gama larga de senzori, motorase si al te componente ce pot fi conectate.

Mai multe detalii: wikipedia
Raspberry Pi disponibile pe la noi: Robofun Raspberry Pi

Ce poti face cu Arduino sau Raspberry Pi?

Hai sa vedem cateva exemple de proiecte care pot fi facute pe aceste platforme, toate speciale in felul lor.

Puteti vedea aici un top de 40 de proiecte bazate pe Arduino – Top 40 Arduino Projects.
O alta serie de proiecte bazate pe Arduino – pe instructables.com.
Cateva exemple de proiecte cool ce pot fi realizate cu Raspberry Pi pe TechRepublic.

Cum poate beneficia scoala romaneasca din toata aceasta poveste?

Scoala romaneasca se afla, de mult timp, intr-o stare de deteriorare ce pare fara solutie. Sistemul este sub-finantat, nivelul de calitate al dascalilor este din ce in ce mai scazut, nivelul elevilor a depasit, de mult timp, in sens negativ, nivelul „dezastru„.

Sunt putine lucruri pe care le putem face din exterior, chiar si mai putine din interior.

Unul din lucrurile pe care mi-as dori sa-l facem este sa cream o programa scolara alternativa prin care sa atragem elevul de partea noastra, sa-i canalizam energia spre directii productive si care ii pot influenta pozitiv evolutia ca si individ.

Arduino si Raspberry Pi cred ca sunt doua instrumente cu ajutorul carora putem intra in scolile romanesti si sa castigam inimile cel putin ale unei parti din elevi in intervalul cls. 8 – cls. 12.

Ce trebuie sa stie un copil pentru a putea incepe sa se joace cu o astfel de platforma:

  • putina matematica
  • putina fizica
  • cateva lucruri despre calculatoare
  • sa fie curios si inventiv

Inca un lucru important: pentru a influenta ceva in scoala schimbarea trebuie sa inceapa de acasa si pentru asta ma adresez parintilor care citesc acest blog. Ei sunt cei care ar trebui sa arunce o privire in aceasta directie si sa ia o decizie iar apoi mergem, impreuna, si la scoala cu cerinte 🙂

Leave a comment